Mahtavasta viikosta menetin ensimmäisen päivän ollessani muualla, mutta heti tiistai aamusta paikalla Hollolassa Karin pihalla. Tiistain ohjelmassa tervanpolttoa ja nylkemistä. Tervaa olen ennenkin tehnyt, mutta nylkyjutut olivat ihan uusia.
![]() |
| Tervan poltto |
![]() |
| Tervaa! |
Käytäntö lyhennettynä menee jotenkin noin:
1. Nahka irti tunnissa
2. Kaikki kalvot ja rasva irti hinkkaamalla noin 2 tuntia
3. Nahka pesuun kunnes vesi on puhdas 30 min
4. Huolellinen kuivaus noin 3 tuntia hiustenkuivaimella
5. Parkkiaineen levittäminen ja hierominen noin 30 min.
6. Päivän odotus
7. Pesu uudelleen kunnes vesi on puhdasta 30 min
8. Kuivaus kunnes koko talja on kuiva noin 3 tuntia hiustenkuivaimella
9. Vääntäminen ja kääntäminen eli nahan pehmentäminen mekaanisesti hinkkaamalla muutaman tunnin.
10. Valmis kaavoittamaan tai nukkumaan :)
(ajat henkilön kuka ei ole tehnyt hommaa aikaisemmin)
Ihan käsittämättömän paljon työtä yhden nahan saamiseksi siihen kuntoon, että siitä voisi tehdä jotain. Ja tässä vaiheessa vasta näkyy virheet menikö kaikki työ hukkaan. Voi vaan kuvitella entisaikojen turkismuokkaajia kuinka rankka homma niillä on ollut.
![]() |
| Kettu nylkemisen jälkeen ja valmiina rasvan ja kalvojen poistoon. Kuvassa työ on jo aloitettu. Vasemmassa yläreunassa työkalu joka on kuin minikokoinen paistinlasta. |
![]() |
| Savukota ja tarkkailija miettimässä puun lisäystä. |
Samalla kun valmistettiin nahkoja niin jäi sopivasti tyhjää aikaa tehdä jotain muuta. Huolsin vanhan kirveenterän ja tein siihen varren sekä teräsuojan paksusta nahasta.
![]() |
| Kurja kännykkkäkuva, mutta saapahan selvää... |
Takaisin nahkaan... Kuivaus ja kuivaus ja se ei tunnu kuivuvan koskaan ja se haisee.
Aika kuluu ihan käsittämättömän nopeasti ja päivissä on hankala pysyä kiinni. Aamulla kahdeksan aikaan hommiin ja joskus yöllä nukkumaan.
![]() |
| Mun yöpaikka. Muut nukkui puolijoukkueteltassa kaminan kanssa. Mulla oli avotuli iltaisin. |
Turkis on koriste, mutta miksi. Järkevää käyttöä ei ole ellei sitä tarvitse hupun reunaan vaativaan reissuun enkä tarkoita vaativalla tunnin taksijonoa Helsingissä vaan kuukausien arktista vaellusta jossa pienet yksityiskohdat määrittelee terveyden tilan ja kunnon.
Kettua metsästetään turkin takia. Kuka sitä tarvitsee? Siis oikeasti? Entäs tarhatut turkiseläimet? Minkkiä ei tarvitse kukaan, mutta silti niitä kasvatetaan vain turkin takia. Kyllähän se luo työpaikkoja ja muuta toiminta omaan kotimaahan, mutta miksi?
Perjantai aamuna mukavana yllärinä turkiseläin majava. Siinä talossa jossa oltiin niin majava ei ole turkiseläin vaan hyödynnettävissä kokonaan. Majavapata oli erinomaista ja maukasta riistaruokaa.
Se siitä.
![]() |
| Nyt tiedän miltä tuntuu kun tämä otus työntää kuononsa makuupussin suuaukosta sisään ja nuolaisee. Ja tiedän sen monta kertaa :) |
![]() |
| Eräs lounas. Kaikki ruoat tulilla koko reissun. |
![]() |
| Kurssin kaikki tuotokset |
![]() |
| Lehmänsarvituoppi. Mehiläisvahaa sisälle ja koristelut ulkopuolelle. |









